Bouw Toiletten in het noorden van Ghana

De Ghana werkgroep bereidt de start voor van een nieuw project in het noorden van Ghana. De werkgroep wil met dit project een bijdrage leveren aan Millenniumdoel 4, “het verminderen van kindersterfte”.

Eerder dit jaar hebben heeft de Ghana werkgroep op verzoek van Father Clement Agamba geld gegeven om een toilet te bouwen in Kongwana. Dit bleek een goede investering. Vandaar, dat nu een project wordt gestart om meer toiletten te gaan bouwen. Het voorstel wordt ondersteund door de stichting Over-Leven. 

Waarom Toiletten in Kongwana?

Kongwana is een dorp in Noord Ghana. Het noorden van Ghana is een savannegebied dat grenst aan de Sahel. Het is er droog en de grond is er van zeer slechte kwaliteit. Men leeft daar voor 95% van de landbouw. De economische omstandigheden zijn slecht. De inwoners leven veelal onder de armoedegrens. Het belang van goed sanitair is groot. Veel ziekten ontstaan door slechte hygiënische omstandigheden. De regering heeft in het verleden getracht dit probleem op te lossen door de bouw van een paar gemeenschappelijke toiletten in de dorpen. Dit is echter geen goede oplossing. Deze toiletten worden niet schoon gehouden en zijn erg vies. Uit studies is gebleken dat als (groot)families een eigen toilet krijgen deze wel goed onderhouden wordt en regelmatig wordt schoon gemaakt. Maar de families zijn financieel niet in staat een toilet te bouwen.

Het belangrijkste doel van dit project is dat iedere compound/familie in de toekomst over een eigen toilet beschikt. Ook als slechts een aantal gezinnen in het dorp over een toilet beschikt zal dit een voorbeeld zijn voor anderen. Door de verbeterde gezondheid van de bevolking zal de arbeidsproductiviteit toenemen en dus de levensstandaard hoger worden. Elke familie zal een actieve rol spelen bij de bouw van hun eigen toilet. Door het leveren van de ongeschoolde arbeid en van stenen en water. Vanuit de beschikbare gelden wordt de geschoolde arbeid betaald. De families zullen zorgen voor goed onderhoud van het toilet.

Meer info www.ghanawerkgroep.nl

Schrijf een reactie