Ondernemers in Noordenveld helpen ondernemers in Kenia

We nodigen ondernemers in Noordenveld van harte uit tot deelname aan ons microkredietprogramma. Dit programma richt zich op de allerarmsten in Kenia en bewijst zich al sinds vijf jaar als effectief. Met een opleiding, begeleiding en een microkrediet  worden mensen op weg geholpen. Niet alleen verschaft dit hen de kans op een structureel inkomen, maar vooral ook op zelfredzaamheid, betere toegang tot gezondheidszorg en perspectief voor hun kinderen. 

Hoe het werkt 

Keniaanse gezinnen die in het programma worden opgenomen, ontvangen om te beginnen alle noodzakelijke eerste hulp, zoals voedsel en medische zorg. Zodra de ouder of verzorger weer enigszins op de been is, wordt bekeken wat diens mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn: een baan in loondienst of het starten van een eigen bedrijfje. Daar komt de eigen technische school van de NGO Blessed Generation goed van pas. Hier worden opleidingen en trainingen verzorgd op het gebied van landbouw, veeteelt, facilitaire dienstverlening, beveiliging, naaien, ondernemersvaardigheden en microkrediet. Ook stages maken deel uit van het programma. De opleidingen nemen gemiddeld zes maanden in beslag. Mensen die een eigen bedrijfje willen starten, komen na de opleiding in aanmerking voor een microkrediet van 100 á 200 euro.  

 

Helpt u een startende collega-ondernemer? 

Er zijn verschillende manieren om startende collega-ondernemers in Kenia te helpen. U kunt kiezen voor een één-op-één aanpak – uw bedrijf rechtstreeks verbonden met een bedrijfje aldaar. Een andere mogelijkheid is om uw krachten te bundelen met andere bedrijven door bijvoorbeeld een ondernemersfonds op te zetten. Wij denken graag met u mee. 

Wat kost het? 

Een opleiding van zes maanden kost per kandidaat zo’n 650 euro. Alle schoolkosten, materialen, maaltijden en vervoer zijn daarmee gedekt. De lening om een bedrijfje te starten, bedraagt 100 euro. Voor 750 euro kan dus een collega-ondernemer in Kenia op weg worden geholpen. Uiteraard draagt de stichting zorg voor periodieke rapportages aan u als sponsor. Ook nadat het bedrijfje van start is gegaan, wordt contact onderhouden. 

Wat voor bedrijfjes worden gestart? 

In de afgelopen jaren zijn dankzij het microkredietprogramma al vele bedrijfjes ontstaan: fietstaxibedrijf, groentekraam, mobiele kraam met huishoudelijke waar, handel in schoenen, naaiateliers, stoffenverkoop. Op de foto’s ziet u drie ambitieuze dames die momenteel in opleiding zijn. Van links naar rechts: Salama Ndoro (18, vijfde in een arm gezin met zes kinderen) wil een naaiatelier starten, Ruth Ngute (42, getrouwd en moeder van vier kinderen) een kiosk met etenswaren en Damaris Karisa (52, weduwe, moeder van vijf zonen) heeft haar zinnen gezet op de groothandel in groenten; nu verkoopt zij groenten op kleine schaal. 

Meer informatie

Voor meer informatie en een oriëntatie op de mogelijkheden, kunt u contact opnemen met  Willem Bakker  (wgbakker@ziggo.nl ) of Daan Nijman (info@daannijman.nl) of via info@overlevennoordenveld.nl

Schrijf een reactie